Anestezia epidurala
Care sunt dezavantajele anesteziei epidurale?
- Anestezia epidurala poate duce la scaderea brusca a tensiunii arteriale. Din acest motiv, tensiunea arteriala va fi verificata incontinuu pentru a asigura un flux sangvin adecvat pentru copilul tau. Dacă exista o scadere brusca a tensiunii arteriale, poate fi necesar sa primesti un tratament cu fluide intravenoase, medicamente si oxigen.
- Poti avea parte de o durere de cap severa cauzata de scurgerile de lichid cefalorahidian. Mai putin de 1% dintre femei au parte de acest efect secundar. Dacă simptomele persista, o procedura prin care iti este injectat propriul sange in zona epidurala este facuta pentru a calma durerea de cap.
- Dupa ce anestezia epidurala este facuta, va trebuie sa alternezi partile in timp ce stai intinsa pe pat si trebuie sa existe monitorizari continue pentru modificarile ritmului inimii fatului. A sta intr-o singura pozitie poate cauza uneori incetinirea travaliului sau oprirea acestuia.
- Ai putea avea parte de urmatoarele efecte adverse: frisoane, tiuit in urechi, dureri de spate, durere atunci cand este introdus acul, greata sau dificultate la urinare.
- Ai putea constata ca anestezia epidurala ar putea duce la interventii suplimentare si mai dificile, cum ar fi pitocin, forceps, vid de extractie sau cezariana ar putea deveni necesara.
- Pentru cateva ore de la nastere iti poti simti amortita jumatatea inferioara a corpului. Datorita amortelii vei avea nevoie de ajutor pentru a putea merge.
- In cazuri rare, poate rezulta lezarea permanenta a nervilor in zona in care a fost introdus cateterul.
- Desi cercetarea este oarecum ambigua, cele mai multe studii sugereaza ca unii copii vor avea probleme care cauzeaza dificultati in alaptare. Alte studii sugereaza ca bebelusul ar putea avea parte de depresie respiratorie, pozitie defectuoasa fetala, si o crestere a variabilitatii cardiace fetale, crescand astfel nevoia de forceps, vacuum, nastere prin cezariana si epiziotomie.
Intrebari Frecvente Despre Anestezia Epidurala
Poate provoca dureri anestezia epidurala? Raspunsul depinde de persoana pe care o intrebi. Unele femei spun ca procedura epidurala creeaza un pic de disconfort in zona spatelui care a fost amortita si un sentiment de presiune cand un tub mic sau cateterul a fost plasat.
Cand imi va fi facuta anestezia epidurala? De obicei anestezia epidurala este facuta atunci cand cervixul este dilatat la 4-5 centimetri si esti in travaliu activ adevarat.
Cum poate anestezia epidurala influenta travaliul? Anestezia epidurala poate incetini travaliul si poate face contractiile sa fie mai slabe. Daca se intampla acest lucru poate sa fie administrat pitocin pentru a ajuta la accelerarea travaliului.
Cum poate o anestezie epidurala afecta copilul meu? Dupa cum s-a spus anterior, cercetarile referitoare la efectele anesteziei epidurale asupra nou-nascutilor sunt oarecum ambigue si mai multi factori pot afecta starea de sanatate a unui nou-nascut. Cat de mult efect vor avea aceste medicamente este greu de spus si se poate sa varieze in functie de doza, durata travaliului, precum si de caracteristicile fiecarui copilas in parte. Deoarece dozele și medicamentele pot varia, informatiile concrete pentru cercetare nu sunt in prezent disponibile. Un posibil efect secundar al anesteziei epidurale la unii copilasi sunt problemele de alaptare. Un alt aspect este ca in timp ce se afla in uter, copilasul ar putea, de asemenea, sa devina letargic si sa aiba probleme pentru a ajunge intr-o pozitie normala pentru nastere. De asemenea, aceste medicamente sunt cunoscute pentru ca ar cauza depresie respiratorie si scaderea frecventei cardiace fetale la nou-nascuti. Desi medicamentele ar putea sa nu dauneze acestor copilasi, acestia s-ar putea confrunta cu unele efecte subtile , cum ar fi cele mentionate mai sus.
Cum ma voi simti dupa procedura epidurala? Nervii uterului ar trebui sa inceapa sa amorteasca la cateva minute dupa doza initiala. Probabil, vei simti efectul intreg al amortirii dupa 10-20 de minute. Pentru ca doza de anestezic incepe sa scada, vor fi administrate mai multe doze – de obicei la fiecare 1-2 ore. In functie de tipul de anestezie epidurala si doza administrata, poti fi nevoita sa stai in pat si sa nu ai voie sa te ridici sau sa te invarti. Daca travaliul continua mai mult de cateva ore, probabil vei avea nevoie de cateterism urinar, deoarece abdomenul tau va fi amortit, ceea ce face dificila urinarea. Dupa ce copilul se naste, cateterul este eliminat si efectele anesteziei vor disparea, de obicei, in termen de una sau doua ore. Unele femei se confrunta cu o senzatie de arsura in jurul canalului de nastere, pe masura ce efectul medicamentelor scade.
Voi fi capabila sa imping? S-ar putea sa nu fii capabila sa indici ca ai o contractie din cauza anesteziei epidurale. Daca nu poti simti contractiile, atunci impingerile s-ar putea sa fie greu de controlat. Din acest motiv, copilul ar putea avea nevoie de ajutor suplimentar care sa vina pe canalul de nastere, inclusiv aplicarea de presiune pe abdomen in partea de sus a uterului si/sau utilizarea forcepsului.
O anestezie epidurala are efect intotdeauna? In cele mai multe cazuri, anestezia epidurala este eficienta in ameliorarea durerii in timpul travaliului. Unele femei se plang ca simt durerea si/sau simt ca medicamentul are efect mai bun intr-o parte a corpului, decat in cealalta.
Intrebari pe care sa le pui personalului medical acum si in momentul nasterii la spital
- Ce combinatie si doze de medicamente vor fi folosite?
- Cum ar putea medicamentele sa-mi afecteze copilasul?
- Voi fi capabila sa ma ridic si sa merg prin jur?
- Ce lichide si solide voi putea consuma?
Cand NU poate fi folosita o anestezie epidurala?
O anestezie epidurala nu poate fi o optiune pentru a calma durerea in timpul travaliului daca oricare dintre urmatoarele se aplica:
- Daca ai sangele subtiat
- Ai un numar scazut de trombocite
- Ai hemoragie sau esti in stare de soc
- Exista o infectie la spate
- Ai o infectie in sange
- Daca nu esti cel putin 4 cm dilatata
- Zona epidurala nu poate fi localizata de catre medic
- In cazul in care travaliul are loc prea repede si nu exista timp suficient pentru a administra medicamente.
Discuta cu alte mamici pe forumul 7 pitici despre:
Filmul unei epidurale
Tipuri de anestezie
Nasterea cu anestezie epidurala
<< Prima parte