Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Articole adolescenti
  Sexualitatea copilului  
  Violenta verbala  
  Relatiile amoroase ale adolescentilor  
  De ce consuma adolescentii droguri sau alcool  
  Nevoia de a fi nonconformist  
  Examenul de bacalaureat si alegerea facultatii  
  Prietenii unui adolescent  
  Piercingul  
  7 mituri despre adolescenti  
  Si copiii au nevoie de respectul nostru  
  Miturile acneei  
  Adolescentii si pornografia  
  Un adolescent are nevoie de apreciere  
  Tatuajele  
  Vreau sa-mi aleg singur cursul vietii  
  Adolescentii si socializarea  
  Schimbarea vocii la copilul tau  
  Adolescentii si emotiile  
  Refuz sa seman cu parintii mei!  
  Cum isi alege prietenii adolescentul?  
  Aveti incredere in gandirea mea!  
  Adolescentul vrea sa-ti fie prieten!  
  Depresia la adolescenti  
  Mecanisme de aparare ale adolescentilor  
  Adolescentii si limbajul vulgar  
  Pericolele jocurilor video  
  Parintii si dependenta de droguri a copiilor  
  Stima de sine la adolescenti  
  Asertivitatea in educarea adolescentilor  
  Copiii adoptati – adolescenta  
  Liceul dimineata – o irosire de timp!  
  Alcoolul, la varste fragede  
  La petreceri pana dimineata?!  
  Rusinat cu parintii  
  Timiditatea la copii  
  Invata-ti adolescentul despre furie  
  Timiditatea la copii: solutii  
  Stresul la adolescenti  
  Copiii si minciuna  
  Psihologia atractiei fizice  
  Parinte si adolescent diferiti  
  „Pragurile” adolescentei  
  10 semne pentru o prietenie nociva  
  Adevarul despre adolescenti si sex  
  Moda, pe intelesul parintilor  
  Creierul adolescentilor  
  Stresul inceperii unui nou an scolar  
  Tehnologia creeaza inadaptati?  
  Ar trebui sa imi spionez copilul?  
  Comportamentul autodestructiv  
  Comportamente sexuale problematice  
  Despre sarcina in adolescenta  
  Relatia parinte adolescent  
  Influenta cartierului in dezvoltare  
  Comportament vs maturizare  
  Tulburarile psihologice la adolescenti  
  Parintii vs viitorii parteneri  
  Suficient somn pentru copii  
  Puntea dintre generatii: Sexting  
10 semne pentru o prietenie nociva

10 semne ca adolescentul se afla intr-o prietenie nociva

image

2. Daca prietenii adolescentului tau isi trateaza proprii parinti cu dispret si au vis-a-vis de acestia un comportament ostil, acesta ar putea fi un semnal de alarma pentru tine!

Aceeasi apartenenta la grup il face pe copilul tau sa isi piarda din individualitate si sa procedeze acasa exact cum a vazut ca fac si ceilalti prieteni ai sai cu proprii lor parinti.

Babacii”, „batranii”, sau „ai lor” vor fi vazuti intotdeauna de catre tineri drept niste oameni cu conceptii invechite, care nu mai au nici o legatura cu actualitatea prezentului, deci nu prezinta nici un real interes decat pentru a obtine finantare in vederea satisfacerii placerilor si excursiilor planificate de marea gasca din care mai nou fiul tau are impresia ca este un pion important.

Observa inca din start schimbarile de comportament ce survin pe parcursul discutiilor tale cu copilul tau. Nu il lasa sa se obrazniceasca si impune-te ferm atunci cand e cazul, pentru ca mai apoi sa nu ajunga de nestapanit si tu sa nu mai ai nici un cuvant de spus. Nu o face brutal, pentru ca il vei pierde, asta daca nu cumva l-ai scapat deja definitiv din haturi.

3. Noul prieten al copilului tau te sfideaza atat pe tine, cat si setul de valori morale si reguli ce tu i le-ai impus adolescentului tau

Fie ca o face din proprie initiativa, fie ca ia un asemenea exemplu, copilul tau risca a nu te mai asculta atunci cand prietenul sau ii spune replice de genul „Nu fi prost, o asculti pe batrana aia? Ce, o lasi pe maica-ta sa-ti conduca viata? Nu fi fraier, arata-i cine-i seful!”. Astfel, din dorinta de a epata, de a parea cool, de a face o impresie buna in ochii noului sau prieten, copilul tau te sfideaza si te barfeste pe la spate spunand tot felul de monstruozitati in legatura cu tine. Iti rastalmaceste vorbele si iti ia in deradere sfaturile si povetele. Face asta din instinct, fara sa judece, actionand totusi cu premeditare, totul pentru a intra in gratiile celorlalti „tovarasi”.

4. Copilul tau este batjocorit de prietenul sau, acesta recurgand uneori chiar si la acte de violenta, iar adolescentul tau nu face nimic, nici nu riposteaza macar

Temator a se intoarce iar in singuratatea din care s-a zbatut atat sa scape, fiul tau va tacea si va inghiti orice actiune a prietenului sau, chiar daca nu i se pare una fireasca, ori nu il considera pe acesta cel mai indreptatit sa ii aplice un astfel de tratament.

Sentimentul de respingere nu este unul tocmai placut, mai ales dupa ce ai avut atat de luptat pentru a fi initial acceptat. De asta, este foarte constient fiul sau fiica ta, cel sau cea care va indura umilinte din partea asa-zisilor sai prieteni, tratamente de care tu poate nici macar nu vei auzi vreodata, caci asta nu e un lucru cu care el/ea sa se mandreasca.

5. „Prietenul” iti determina copilul sa se poarte necorespunzator la scoala

Mediu in care normele rigorii isi au locul, scoala este acea institutie in care copilul tau trebuie sa se supuna si sa realizeze faptul ca nu se afla pe terenul de joaca, deci nu poate face ce, cum si cand vrea. Bineinteles ca asta nu ii face o deosebita placere, dar el are totusi educatia pe care tu ca parinte grijuliu i-ai oferit-o. Nu acelasi lucru se poate spune insa si despre prietenul sau, cel care se va dovedi a fi promotorul unei intregi strategii bine puse la punct de sabotare a autoritatii profesorului in ochii nu numai a fiului tau, ci a intregii clase, cu speranta ca ora de curs se va transforma intr-un circ in care toata lumea va rade cu gura pana la urechi, de preferat de o eventuala nereusita a profesorului titular la ora, insucces pornit tocmai din vacarmul starnit de fiul tau la initiativa „prietenului” sau.

6. Prietenul vrea cu orice pret ca ceea ce discuta intre ei sa fie tinut strict secret de catre copilul tau

O asemeena cerinta impusa de catre prietenul sau nu isi are rostul asupra copilului tau decat in cazul in care ceva este intr-adevar de ascuns, nu? Ce pot avea ei de facut sau de discutat atata de important, incat nu este permis ca nici un strain din exterior sa stie, sau nici macar sa auda? Daca nu au facut nimic rusinos sau periculos, de care adultii sa se ingrozeasca sau ingrijoreze, de ce atatea reguli de strictete?

Acest lucru ar trebui sa iti dea, ca parinte, de gandit, fiind, poate, un moment prielnic sa incepi sa iti monitorizezi mai cu atentie copilul si cercurile de prieteni in care se invarte, ca nu cumva sa ajunga sa finalizeze o actiune care i-ar pune pe toti, dar in primul rand pe el, intr-un pericol real si grav.

7. Orice copil mai are iesirile lui, fie si in public, dar cand ele sunt constante, probabil iti e usor sa iti imaginezi cum se poarta acasa, in intimitate, cu parintii lui, nu?

Un copil scapat de sub control, care nu mai poate fi atins nici macar cu o vorba, nici chiar de proprii parinti, pe care a ajuns sa ii trateze mai rau decat ca pe niste obiecte, sau chiar sa ii ignore cu desavarsire, e un factor nociv in viata propriului tau fiu. Ce creezi ca va face acesta vazand ca modul in care prietenul sau da din maini si din picioare si urla din gura de sarpe ii aduce beneficiile scontate din partea parintilor, cei ce se vad legati de maini, aflandu-se in imposibilitatea de a tine piept copilului lor ?

8. Prietenul lui iti intarata copilul la a manifesta un comportament nerespectuos si agresiv fata de oamenii neajutorati

Nu conteaza ca e vorba despre oameni fara adapost, care au anumite malformatii sau handicapuri din nastere sau dobandite pe parcursul vietii, ori daca e vorba de doar niste copii mai mici, nu e normal ca al tau copil, dupa toate lectiile pe care i le-ai oferit, sa se poarte urat fata de aceste categorii de persoane, mai ales ca indemnurile ce stau in spatele acestui nou comportament agresiv vin din partea prietenului sau „binevoitor”.

9. Prietenul fiului tau are iesiri de comportament

Nu pierde nici o ocazie sa arate ca el este la putere, ca el controleaza toata situatia, inclusiv pe adultii din jur. Pentru asta, prietenul adolescentului tau nu are nici o remuscare in a apela la injurii, la ridicari de ton sau chiar la semne obscene. Nici chiar violenta nu mai constituie o interdictie pentru el, utilizand-o ori de cate ori constata ca cineva nu i se supune ordinelor sale sau ca nu poate obtine ceea ce iti doreste fie de la cunoscuti, fie de la persoane total straine, cu care nu a mai intract in contact pana atunci. („Violenta verbala este tot o forma de violenta!”)

10. Daca niciun alt membru al familiei tale nu bea, nu fumeaza, nu injura si nu se manifesta violent, iar copilul tau tocmai a inceput sa se comporte asa, ar fi bine sa iei masuri!

Asa cum am mai sustinut, ceea ce vede la prietenul sau, copilul tau aplica acasa, cu membrii familiei tale. Poate voi, ca si familie, nu ati mai avut parte de asemenea iesiri de comportament, ori nici macar nu v-ati fi gandit vreodata ca se va ajunge aici, dar tanarul familiei voastre va determina sa luati act de purtarea lui. Neavand un astfel de model in familie, e clar ca fiul vostru aplica ceea ce a vazut ca functioneaza la prietenul lui si la familia acestuia. Convins deja de rezultate obtinute de celalalt, are impresia ca la fel ca reusi si el cu voi, ca va va reusi sa va faca sa nu mai spuneti nimic si ca voi veti capitula in fata atitudinii lui arogante.

Sfaturi despre cum ai putea sa iti protejezi copilul de un anturaj gresit

  • Discuta cu copilul tau si da-i de inteles ca e liber sa isi faca propriile alegeri atat timp cat acestea nu ii vor afecta comportamentul si atitudinea
  • Permite-i copilului tau sa isi faca noi prieteni, sa lege noi legaturi, dar vegheaza asupra lui pentru a vedea cu cine decide sa se insoteasca
  • Daca nu il poti inlatura din viata fiului tau, fraternizeaza cu „dusmanul”, incearca sa il cunosti pentru a ii putea anticipa comportamentul si miscarile. Cunoasterea psihologiei lui te poate ajuta in a anticipa incotro se indreapta prietenia lor
  • Incearca sa discuti si cu parintii celuilalt copil, sa vezi care sunt posibilele cauze pentru comportamentul sau. Poate, impreuna cu ei, vei gasi o solutie care sa profite ambilor vostri copii
  • Verifica daca toata rebeliunea nu a pornit tocmai din familia voastra, ca urmare a unei frustrari sau a unei nervozitati pe care copilul tau a dezvoltat-o chiar in mijlocul vostru
  • Nu fi categoric/a si nu ii interzice in mod absolut a se mai intalni cu cel pe care el mai nou il numeste „cel mai bun prieten”, caci rezultatul va fi tocmai invers, copilul facand exact ceea ce tu i-ai zis ca nu are voie