Sfaturi naturale pentru un travaliu plafonat

Sfaturi naturale si eficace pentru un travaliu “blocat”

image

Daca nasterea are loc intr-un spital si travaliul continua sa nu apara sau o etapa a acestuia dureaza foarte mult, daca nu esti informat despre ceea ce inseamna acest lucru si ce poti face pentru a te ajuta, poate deveni un moment foarte anxios.

Mai devreme sau mai tarziu, doctorii vor incerca sa te convinga sa accepti medicamente pentru a putea grabi lucrurile, de exemplu, „ruperea” apei sau folosind Syntocinon, acesta fiind acelasi medicament folosit intravenos (prin perfuzie) pentru a induce fortat travaliul, facandu-l mult mai dureros si intens. Pauzele dintre contractii pot fi mai mici, intr-un moment in care, cel mai probabil, erai deja foarte epuizata, si vei fi, cel mai probabil, mult mai predispusa unor proceduri medicale viitoare, in special cezariana.

Emotional, este posibil, de asemeni, ca tu si/ sau partenerul tau sa incepeti sa experimentati ganduri negative si care fac lucrurile sa fie chiar mai rele, ca de exemplu: „Corpul meu nu functioneaza”, „Sunt un esec/ Nu reusesc”, „Sunt doar una dintre acele femei care nu pot da nastere vaginal” sau „Atat de multa munca pentru nimic”. Dar aceste lucruri, pot amana travaliul.

In primul stagiu al travaliului (faza contractiilor), unele femei vor experimenta o durata foarte mare al lui, iar altele nu – in ambele cazuri nu ai facut nimic rau, este doar unul dintre acele lucruri care se intampla. Vestea buna este aceea ca poti face ceva in aceasta privinta.

In primul rand, trebuie sa intelegi ca exista mai multe metode in care un doctor sau o moasa iti poate evalua si eticheta medical progresul travaliului tau. Acestea pot include unul dintre urmatoarele:

  • Dilatarea (10 cm este un cervix dilatat complet, permitand impingerea)
  • Eclipsarea colului uterin
  • Puterea contractiilor (doctorul sa iti atinga abdomenul sau prin monitorizare electronica)
  • Timpul dintre contractii
  • Durata contractiilor
  • Pozitia fatului
  • Comportamentul afisat de mama
Din nefericire pentru mama care da nastere, nici una dintre aceste metode nu sunt sigure sau lipsite de pericol, chiar si pentru cea mai experimentata moasa – acest lucru inseamna ca persoana care da nastere poate sa ajunga sa sufere interventii sau teste care nu ar fi fost necesare, bazate pe acele evaluari. Acest caz are loc, in special, atunci cand o persoana incearca sa afle cu cati cm este dilatat cervixul, din doua motive principale:

1. Nu iti pot vedea cervixul – persoanele care efectueaza acest procedeu trebuie sa ghiceasca folosind doua degete inserate in vagin. Se intampla des ca o moasa si un doctor sa dea niste masuratori total diferite, la cateva ore distanta, lucru ce o supara foarte mult pe mama. Aceasta simte ca se duce inapoi in timp fata de ce i-a zis moasa mai devreme. Ea era deja obosita si, acum, este si descurajata, anticipand deja finalul care i-a fost prelungit de ce i-a zis doctorul.

2. Un centimetru de dilatare poate dura 10 minute sau chiar 2 ore – cu toate acestea, travaliul poate progresa intr-un mod sanatos. O examinare nu va accelera sau schimba cursul progresului, dar, in schimb, poate incetini travaliul si te poate face sa te simti nefericita in acest proces.

Deci, mai sus, ai doua motive perfecte pentru ca aceste tipuri de examinari sa fie evitate, in afara de atunci cand este nevoie de o atentie medicala speciala! Nu conteaza ce „numar” esti, copilul tau va iesi din pantec, indiferent daca este 2 sau 10! Nu vei fi insarcinata pentru intotdeauna.

Travaliul nu urmareste niste reguli stricte sau rapide si poate raspunde asupra multor factori si influente. Cu toate acestea, exista dovezi ca, atunci cand o etapa dureaza mai mult, este mult mai bine sa astepti.

Deci, avand aceste lucruri in minte, sa vedem ce poti face.

Du-te la o plimbare/ Ridica-te

Un mod grozav de a incuraja coborarea copilului este de a te ridica si misca, lucru ce implica multe deplasari si rasuciri, copilul pornindu-si, astfel, drumul prin pelvis si in spatele osului pubian. Miscarile efectuate de tine, in special mersul pe scari, ajuta la acea deplasare si rasucire. Acest lucru ajuta, de asemeni, in a pune mai multa presiune pe colul uterin, acest lucru ajutand dilatarea. Chiar mai bine ar fi sa poti merge in timpul unei contractii, dar acest lucru poate fi complicat, in special atunci cand travaliul se afla intr-un stagiu tarziu.

Schimba mediul

Unele intrebari pe care ar trebui sa le iei in considerare (tu sau prietenii si familia aflati in jurul tau):

  • Este camera prea luminata?
  • Te simti inchisa sau claustrofobica, fiind inchisa intr-o camera mica, si ai nevoie de aer proaspat?
  • Exista prea multa stimulare, vorba sau zgomote enervante?
  • Ai nevoie de putina intimitate?
  • Te simti inconfortabila si/ sau exista o lipsa a medicamentelor pentru travaliu?
  • Te face careva sa te simti inconfortabila sau exista o persoana pe care nu o doresti in camera?
Uneori, lucrurile care se intampla in mediul tau poate ridica nivelul stresului si al adrenalinei, lucru ce poate incetini sau opri travaliul. Adrenalina reduce nivelul de oxitocina (hormonul travaliului) din corp – nu le poti avea pe amandoua deoarece este un raspuns pe care il creeaza corpul pentru a inchide travaliul, pana cand te afli din nou intr-un loc „sigur”. Imagineaza-ti un set de scale – o parte in sus, una in jos. Un nivel mare de oxitocina necesita un nivel mic de adrenalina. Un nivel mare de adrenalina inseamna un nivel mic de oxitocina, iar acest lucru nu il doresti in timpul travaliului. Daca este in stare, du-te si inhaleaza aer proaspat, gandeste-te de ce anume ai avea nevoie si considera ideea de a cere o alta moasa, daca ai probleme sa te relaxezi in preajmei celei curente.

Schimba pozitia

Similar la ce s-a discutat despre mersul pe jos, schimbarea pozitiei ajuta ca fatul sa se ajusteze in asa fel in cat sa ajunga intr-o pozitie ideala – ajuta-l sa iasa cat mai usor! Daca nu te misti si ramai intr-o singura pozitie poti incetini lucrurile si poti face ca multe lucruri sa fie inconfortabile pentru tine.

Stimulare mamara

Stimularea mamara produce oxitocina si poate produce unele efecte puternice, deci, prin urmare, poti incerca acest lucru (precum si areola, asa cum ar face un copil atunci cand s-ar alapta) cu ajutorul degetelor, masand cate unul pe rand. O alta optiune ar fi aceea ca, daca tu inca alaptezi un sugar, lasa-l sa se hraneasca iar acea actiune va stimula eliberarea de oxitocina.

Maseaza primul mamelon timp de 5 minute (atunci cand nu sunt contractii), apoi asteapta sa vezi ce se intampla, inainte de a repeta. Este o idee buna sa iti iei mintea de la travaliu, prin a indeplini orice sarcina doresti, pe care o faci in fiecare zi, decat sa stai si sa astepti sa se intample ceva – deci, prin urmare, incearca sa te mentii ocupata!

Odata ce travaliul se afla, din nou, in cursul lui normal, opreste stimularea.

Sex / Orgasm

Orgasmele produc oxitocina. Deci, bate-l pe partenerul tau peste umar sau obtine-l singura – deoarece acest lucru va ajuta, facand travaliul sa treaca mai usor, si, hai sa recunoastem, nu vei suferi incercand!

Presopunctura/ Acupunctura

Presopunctura poate fi invata inainte de a intra in travaliu, deci, tu sau partenerul tau, poate lucra asupra punctelor specifice, pentru ca travaliul sa fie mult mai usor. Alternativ, poti vorbi cu un specialist in acupunctura despre posibilitatea ca acesta sa te ajute in timpul nasterii sau in timpul travaliului.

Debra Betts a realizat un tutorial foarte bun privind presopunctura in timpul sarcinii, travaliului sau dupa nastere, (din pacate in emgleza) avand solutii pentru toate tipurile de situatii, de la incurajarea travaliului pana la varsaturi sau greata din timpul sarcinii.




Partea a doua >>