Cuprins :
Temperamentul, un concept important pentru parinti, descrie diferentele dintre cum un copil poate primi, digera si exprima experientele. A intelege temperamentul fiecarui copil ne poate arata cum acesta se poate descurca in fata unor noi experiente si cum va raspunde noilor provocarilor.
Temperamentul este format din mai multi factori:
- nivelul de activitati
- regularitate
- factori senzoriali
- dar si stare de spirit
Aceste trasaturi apar in mare parte inca de la nastere. Diferentele de temperament, fie el chiar si la extreme se incadreaza in limitele normale. Exista insa o saracie in compatibilitatea asteptarilor parintilor cu realitatea, asteptari care sunt de obicei dincolo de abilitatile temperamentale ale copilului (vezi si articolul "Refuz sa seman cu parintii mei!").
Copii flexibili– 40%
Acest temperament este cel mai comun. Copilul are un ritm regulat in ceea ce priveste intervalul de somn, apetitul pentru mancare, dar si perioadele de eliminare a scaunului sau a urinei, si se poarta cu o intensitate destul de scazuta. Provocarea aici nu este insa aceea de a oferi suficienta atentie copilului care se poarta bine de cele mai multe ori. El are insa nevoie de atentie, dar si de activitati provocative pentru a se dezvolta in timp. Copilul cu acest temperament isi va testa limitele care au fost stabilite pentru el si se va purta necorespunzator din cand in cand. El are nevoie de recunoastere si apreciere pentru realizarile sale. Copiii nu ar trebui protejati sau feriti de evenimente care ar putea fi dureroase, dar care le-ar putea servi in dezvoltarea psihica, mai ales.
Copii fricosi – 15%
Acest tip de copil ar putea fi destul de incet cand vine vorba de adaptarea la noi situatii, fiind in general foarte introvertit si precaut. Ritmul celor din aceasta categorie poate varia in ceea ce priveste starea de spirit. Calmul si rabdarea sunt doua atribute de care parintii acestor copii au nevoie pentru a se descurca in cresterea micutilor. Nu fortati si nu grabiti copiii in situatiile noi. Asigurati-va ca va alocati mai mult timp din program pentru a participa la tranzitiile din viata copilului, care sunt referitoare la activitatea acestora, dar si la mediul in care traiesc. Oferiti-i copilului un ambient calm, pentru ca acesta sa stie la ce sa se astepte. Toate temperamentele beneficiaza de un mediu foarte bine organizat, dar copiii fricosi mai mult decat oricare altii. Lasati-i pe ceilalti sa devina constienti de temperamentul micutului, pentru ca ei sa il poata accepta asa cum este si sa il sustina. De asemenea, lasati copilul sa invete in propriul sau ritm si urmariti-i indeaproape evolutia. Pentru mai multe informatii pentru acest tip de temperament puteti citi si articolul "Timiditatea la copii: copil timid sau copil introvertit?"
Copii dificili – 10%
Acest tip de temperament trebuie sa va aduca aminte de citatul de mai sus legat de diferentele dintre temperamente, care pot fi uneori chiar la extreme. El se incadreaza insa in normal! Copilul din aceasta categorie are un ritm impredictibil, schimbari frecvente ale starii de dispozitie si traieste mereu in intensitate. Parintii trebuie sa fie curajosi cand se confrunta cu acest tip de temperament. Stati linistiti, am glumit. Sau poate nu? Copilul are nevoie de o indrumare calma atunci ca iese de sub control. De asemenea, oferiti-i mai mult timp pentru activitatile in aer liber si incurajati-l catre miscare. Nu va asteptati ca micutii sa stea locului pentru multa vreme, dar incurajati progresul si o mai mare atentie in ceea ce priveste activitatile. Copiii pot rezista unui ritm alert, asa ca pregatiti-i pentru acest lucru. Ei pot fi puternici, disturbatori, insistent, mereu dorind sa urmeze drumul pe care si-l aleg. Cu mult calm invatati-i sa imparta, sa isi astepte randul si sa fie rabdatori cu ceilalti copii. Joaca cu aluatul sau activitatile senzoriale sunt cele mai benefice pentru copii care se incadreaza in temperamentul celor dificili. Lumina puternica, zgomotele proeminente, spatiile aglomerate si atingerea fizica poate fi dura pentru acesti micuti, asa ca trebuie sa fiti mai atenti, ca parinti la aceste detalii. Atunci cand sunt linistiti, trebuie sa ii laudati si sa le aratati cat de speciale sunt activitatile lor. Pentru mai multe informatii despre acest tip de temperament puteti citi articolul "Un copil problema".
Copii cu temperament mixt – 35%
Unii dintre copii nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile de mai sus, intrucat au un temperament mixt, care cuprinde caracteristici din fiecare. Folositi-va intuitia pentru a va descurca cu acest tip de copil. Laudati-i comportamentul mixt, pentru a-l face sa simta mai bine. Amintiti-va ca o buna compatibilitate apare atunci cand adultii stiu sa se comporte cu fiecare copil in parte, pentru ca cel mic, la randul lui, sa le intruneasca asteptarile cu success. Saracia compatibilitatii apare atunci cand adultii se asteapta ca cei mici sa se adapteze intr-o situatie prea repede sau sa fie la un nivel pe care copilul nu il poate atinge deocamdata. Daca nu sunteti siguri in ceea ce priveste relatia de compatibilitate cu copilul dumneavoastra, e necesar sa studiati stadiile de dezvoltare ale unui micut, pentru a intelege stadiile prin care acesta trece. De asemenea, e indicat sa intrebati profesorul copilului care ar fi sugestiile sale in ceea ce-l priveste pe cel mic. Tineti minte intotdeauna ca sunteti cel mai bun parinte pentru copilul dumneavoastra!
Discuta pe forum cu alte mamnici despre tipurile de temperament