Grijile din primul trimestru al sarcinii: Ce sa faci si ce sa nu faci
Nu este loc de negare. Ingrijorarea face parte dintr-o sarcina la fel de mult precum vergeturile sau marirea burtii. In timp ce este mai putin probabil sa scapi de ingrijorare pana cand bebelusul va fi nascut, sunt o multime de lucruri pe care le poti face pentru a-ti lua gandul de la ea. Aici este tot ce trebuie sa stii despre topul primelor 10 griji, care te pot face sa stai treaza pana la 3 a.m.
1. Sunt ingrijorata ca voi avea un avort spontan
Daca este vreo grija universala in randul femeilor insarcinate, aceea este a avortului spontan. In timp ce majoritatea femeilor insarcinate vor avea un final fericit, un numar destul de mare, intre 15 si 20 %, vor suferi experienta de avort spontan. Modalitatea prin care poti face fata acestei griji, este sa te concentrezi asupra sanselor sa nu ai un avort spontan, adica aproximativ intre 80 si 85 %.
2. Nu ma mai simt insarcinata
Se poate sa fi avut un avort spontan? Dupa ce te-ai chinuit sa faci fata greturilor de dimineata timp de cateva saptamani, acest lucru inducand implicit o oboseala coplesitoare si avand sanii umflati, poate fi destul de tulburator ca toate aceste stari sa dispara peste noapte. In timp ce este foarte adevarat ca disparitia simptomelor unei sarcini poate indica un avort spontan (o situatie in care bebelusul moare, dar nu este eliminat imediat din corpul femeii), acest lucru nu este neaparat singurul care poate fi responsabil pentru disparitia simptomelor. Oricum ele tind sa dispara spre sfarsitul primului trimestru. In concluzie, daca esti cu adevarat ingrijoarata, trebuie sa apelezi la un doctor sau la o moasa.
3. Am baut un pahar de vin inainte sa aflu ca am ramas insarcinata
Va fi copilul meu bine? In timp ce este foarte clar ca nu trebuie sa iti expui copilul la substante potential nocive, mai ales atunci cand se formeaza organele majore ale lui (aproximativ intre 2 si 8 saptamani dupa conceptie), nu are nici un rost sa te ingrijorezi acum din pricina acelui pahar de vin. In schimb, te poti concentra sa ai o sarcina cat mai sanatoasa din momentul in care ai aflat ca vei avea un copil.
4. Sunt ingrijorata ca am 40 de ani
Sunt ingrijorata ca sarcina la o varsta de 40 de ani ma poate pune in situatia sa dau nastere unui bebelus cu o anomalie cromozomiala.
In timp ce riscul ca bebelusul sa se nasca cu o anomalie cromozomiala, cum ar fi sindromul Down, creste odata cu inaintarea in varsta, este important sa tii minte ca o femeie de 40 de ani inca are o sansa de peste 98% sa aiba un copil normal la nivelul cromozomilor. Sunt, desigur, teste care pot verifica anomaliile cu care se poate naste copilul. Daca ai vreo grija, iti poti contacta doctorul pentru a le discuta.
5. Am cazut de pe scari aseara
Sunt ingrijorata ca as putea sa fi facut un avort spontan din cauza caderii. In timp ce este greu sa nu te sperii, incearca sa iti spui in minte faptul ca organismul tau este proiectat sa iti protejeze copilul de accicente ca acestea. Peretii uterului sunt formati din muschi grosi, iar bebelusul tau pluteste in jurul unui fluid amniotic care are si rolul de a amortiza. Mai adauga si faptul ca uterul se afla in spatele osului pelvian la inceputul sarcinii, si vei vedea ca sansele unui avort spontan din cauza unei cazaturi sunt foarte mici. Daca inca mai esti ingrijorata, ar fi cazul sa mergi la un doctor.
6. Supravietuiesc, practic, cu biscuiti si ghimpir in aceste zile
Sunt ingrijorata ca bebelusul meu nu primeste destui nutrienti. Daca bebelusul ar trebui sa se bazeze pe ce mananci tu, ar trebui intr-adevar sa fii ingrijorata. Din fericire, mama natura ne-a dat posibilitarea depozitarii de nutrienti in corp. Copilul tau inca beneficiaza de nutrientii stocati din timpul cand aveai greturi de dimineata, atunci cand mancai sanatos.
7. Toata lumea spune ca sunt mare
Imi fac griji ca as putea avea gemeni. Daca burta ta incepe sa atraga atentia si tot lumea comenteaza precum ca arati foarte „insarcinata”, este absolut normal sa crezi ca poti avea gemeni. In timp ce sansele de a avea gemeni sunt relativ mici (una din 90, in afara de cei care folosesc pastile pentru fertilitate), singura sansa de a afla sigur ramane testul cu ultrasunete.
8. Am avut multe complicatii in timpul primei mele sarcini
Sunt ingrijorata ca voi pati la fel si cu sarcina aceasta. In timp ce unele complicatii dintr-o sarcina ulterioara pot reveni, altele tind sa nu apara. Pre-eclampsia de exemplu, tinde sa fie mai mult o problema pentru prima sarcina decat pentru cele viitoare. Cea mai buna cale de a rezolva aceste probleme este de a le discuta cu doctorul sau moasa.
9. Sunt ingrijorata ca primul meu copil va respinge, mai mult decat sa iubeasca, noul bebelus
In timp ce esti foarte entuziasmata ca esti insarcinata iar, este foarte normal sa te ingrijorezi ca se vor schimba multe prin adaugarea unui nou copil familiei. In timp ce pot fi si puncte negative in timpul primelor saptamani, cele mai multe familii tind sa lase aceste probleme sa treaca de la sine. Poti ajuta prin cateva actiuni simple. Spune bunicii sa acorde copilului mai in varsta mai multa atentie atunci cand sunt fata in fata, de exemplu. Pastreaza rutinele copilului mai in varsta cat mai consistente posibile, sau fa un cadou din partea copilului mai mic celui mai mare.
10. Secretiile vaginale s-au schimbat
Sunt ingrijorata ca am un fel de infectie. Acest lucru este, in general, singura cauza de ingrijorare, daca lichidul incepe sa fie de o culoare verde sau galbena, sa fie urat mirositoare sau apoasa. Nu trebuie sa fii alarmata daca ti-au crescut numarul lecoreelor (secretia inodora, alba, ca mucusul), in timp ce esti insarcinata. Schimbarile hormonale pot face ca vaginul tau sa devina mai umed.
Din fericire, grijile din primul trimestru nu vor ramane pentru totdeauna. Inainte sa iti dai seama, vei fi in trimestrul secund, cu un set nou de ingrijorari.