Productia laptelui matern
Cum este produs laptele matern?
Daca mamele inteleg procesul alaptarii, vor fi pregatite sa recunoasca si sa implementeze masuri ce pot ajuta in cazul a multor probleme ale alaptarii cum ar fi surplusul sau deficienta de lapte.
Cum incepe intregul proces?
La inceput, hormonii produsi de sarcina incep sa modifice si sa creasca canalele mamare, si incep pregatirile pentru productia de lapte prin inmultirea si ramificarea grupurilor de alveole.
In timpul sarcinii, mai exact la mijlocul acesteia, sistemul endocrin va incepe sa produca colostru iar laptele va aparea la 30-40 de ore dupa nastere. Stomacul nou nascutului este prea mic in acest stagiu, deci are nevoie de doar cateva picaturi de colostru la fiecare hranire pentru a fi satisfacut.
Corpul tau nu va produce lapte inaintea nasterii datorita faptului ca nivelul de progesteron este prea mare, dar imediat dupa nastere nivelul progesteronului va scadea. In acest moment, nivelul ridicat al prolactinei declanseaza productia laptelui “lactogeneza 2”.
Este recomandabil ca mamele sa inceapa alaptarea cat mai repede cu putinta, deoarece in acest stagiu va incepe productia prolactinei si, prin urmare, cresterea productiei de lapte.
Mamele incep sa simta aceasta crestere a productiei de lapte la 2 – 3 zile dupa nastere.
Cand corpul tau primeste semnalul inceperii productiei de lapte, hormonul oxitocinei este eliberat iar acest lucru cauzeaza laptele sa fie impins afara din san.
Dupa lactogeneza 2 apare o schimbare a sistemului tau autocrin iar acest proces al productiei de lapte este numit lactogeneza 3. Aceasta este etapa de intretinere a productiei de lapte, in care productia este controlata in functie de rezerve si cerere. Cu cat mai mult lapte este consumat de catre copil, cu atat mai mult lapte este produs.
Sinteza laptelui este controlata in felul urmator...
- Cand sanii sunt plini, productia laptelui incetineste
- Cand sanii sunt goi, productia laptelui este marita
De obicei, sanii tai vor fi foarte plini in primele zile dupa nastere, deoarece corpul tau nu stie inca de cat lapte are nevoie copilul tau, dar pe masura ce trece timpul sanii tai se vor adapta in functie de nevoile copilului tau.
Rezervele de lapte in timpul zilei
Cantitatea laptelui este mai mare in timpul diminetilor dar scade pe parcursul zilei iar pe timpul noptii devine mai gras.
Cresterea productiei de lapte
Mamele care doresc marirea rezervelor de lapte, vor trebui sa se asigure ca laptele din sani este terminat dupa fiecare hranire pentru ca productia laptelui sa creasca.
Cum sa cresti productia laptelui...
- Goliti sanii dupa fiecare sedinta de alaptare si chiar intre acestea
- Poate fi folosit feniculul
- Alaptare la cerere
- Folosirea galactogog-ului (sub forma de planta sau medicament
- Masarea sanilor si comprimarea acestora vor ajuta, de asemeni, la productia de lapte
- Asigura-te de faptul ca bebelusul are o prindere buna pentru a putea fi stimulat eficient mamelonul si, de asemeni, pentru golirea eficienta a sanilor.
- Ofera ambii sani copilului tau, dar asteapta ca bebelusul sa goleasca unul inainte sa i-l oferi pe celalalt.
- Nu trece peste alaptarea din timpul noptii
- Nu acumula stres
Compozitia laptelui matern
Compozitia laptelui matern se schimba pe parcurs, in functie de varsta copilului. Cu cat avanseaza in varsta, cu atat mai multa grasime este necesara pentru hranirea sugarului. Mama transmite prin alaptare si toate beneficiile sistemului imunitar al acesteia. Multe mame cred ca daca se imbolnavesc trebuie sa se opreasca din alaptat, dar adevarul este ca acestea trebuie sa continuie alaptarea pentru ca sugarii sa primeasca anticorpii necesari combaterii unor boli precum raceala.
Ce sunt laptele de tranzitie si laptele matur?
Laptele de tranzitie este laptele colectat in partea frontala a sanilor iar laptele matur este laptele mai gras colectat in partea din spate a sanilor. Acesta este,de asemeni, un motiv pentru care bebelusul trebuie sa termine un san inainte sa ii fie oferit celalalt in timp ce acesta devine satisfacut de bogatimea laptelui matur.