Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Mituri despre cancerul la sani

Mituri despre cancerul la sani

image
  1. Doar femeile care au cancer la sani in familie risca sa dezvolte aceasta conditie
  2. A purta un sutien cu balena mareste sansa de a dezvolta cancer la sani
  3. Majoritatea nodulilor de la sani sunt maligni
  4. Expunerea tumorii la aer, in operatie, duce la raspandire
  5. Implanturile pot maresc riscul de aparitie a cancerului
  6. Toate femeile au o sansa din 8 sa dezvolte cancer mamar
  7. Antiperspirantul mareste sansa de a dezvolta cancer mamar
  8. Femeile cu sanii mici au sanse mai mici sa dezvolte cancer mamar
  9. Cancerul la sani vine intotdeauna in forma unui nodul
  10. Nu poti dezvolta cancer la sani dupa o masectomie
  11. Istoria tatalui, cu privire la cancerul mamar, nu afecteaza la fel de mult ca cea a mamei
  12. Cafeina cauzeaza cancer la sani
  13. Daca risti sa ai cancer la sani, nu poti face nimic
  14. Femeile care au sani plini de "cocoloase" au un risc marit
  15. Faci camcer de la radiatiile mamografiilor anuale
  16. Biopsiile luate cu un ac pot pot cauza raspandirea cancerului
  17. Dupa bolile de inima, cancerul la sani este motivul principala cauza de deces
  18. Placile de par cauzeaza cancer la sani
  19. Indepartarea intregului san iti ofera o sansa mai buna de a supravietui
  20. Femeile supraponderale au acelasi risc de cancer la sani ca alte femei
  21. Tratamentele de fertilitate maresc sansa cancerului la sani
  22. A trai langa liniile electrice poate cauza cancer la sani
  23. A avea un avort mareste sansa de a dezvolta cancer la sani
  24. Cancerul la sani poate fi prevenit

Mit 1: Doar femeile care au o istorie in familie de cancer la sani risca sa dezvolte aceasta conditie

Realitate: Aproximativ 70% dintre femeile care au fost diagnosticate cu cancer la sani nu prezinta nici un factor de risc identificabil pentru aceasta boala. Dar riscurile asociate cu istoria familiei sunt acestea: Daca o ruda de gradul intai (un parinte, un frate sau un copil) a avut sau are cancer la sani, riscul tau de a dezvolta aceasta boala se dubleaza. A avea 2 rude cu aceasta boala mareste chiar si mai mult sansele.

Mit 2: A purta un sutien cu balena mareste sansa de a dezvolta cancer la sani

Realitate: Afirmatia ca sutienele cu balena comprima sistemul limfatic al sanilor, cauzand ca toxinele sa se acumuleze si ducand la cancer la sani, a fost demascata ca fiind nestiintifica. Consensul este acela ca nici unul dintre tipurile de sutien, nici cat de stramte sunt acestea sau alte tipuri de imbracaminte, nu au vreo conexiune cu riscurile de cancer la sani.

Mit 3: Majoritatea nodulilor de la sani sunt maligni

Realitate: Aproximativ 80% dintre nodulii din sanii unei femei sunt cauzati schimbari benigne (non-canceroase), chisturi sau alte conditii. Doctorii incurajeaza ca femeile sa raporteze orice schimbare, totusi, deoarece detectarea timpurie a cancerului la sani este atat de benefica. Doctorul s-ar putea sa iti recomande o mamografie, un test cu ultrasunete sau un test de biopsie pentru a determina daca nodulul este, sau nu, malign.

Mit 4: Expunerea unei tumori la aer, in timpul operatiei chirurgicale, duce la raspandirea cancerului

Realitate: Operatia chirurgicala nu duce la raspandirea cancerului, cel putin conform studiilor efectuate pana acum de catre oamenii de stiinta.

Doctorul s-ar putea sa afle, in timpul operatiei, ca este mai raspandit cancerul decat ar fi crezut la inceput. Iar unele studii asupra animalelor au aratat ca indepartarea tumoarei duce, uneori, la o crestere a cancerului metastatic, dar doar temporar; acest lucru nu a fost demonstrat la oameni.

Mit 5: Implanturile pot mari riscul de aparitie a cancerului

Realitate: Femeile care au implanturi mamare nu sufera de vreun risc mai mare de a dezvolta cancer la sani, conform cercetarilor. Mamografiile standarde nu functioneaza, intotdeauna, asupra acestor femei, totusi, deci, uneori, este necesar un test cu raze X pentru a putea examina, pe deplin, tesutul mamar.

Mit 6: Toate femeile au o sansa din 8 sa dezvolte cancer mamar

Realitate: Riscul creste odata cu varsta. Sansa unei femei de a fi diagnosticata cu cancer la sani este de aproximativ 1 din 233 atunci cand se afla in anii 30 ai vietii si creste pana la 1 din 8 pana la varsta de 85 de ani.

Mit 7: Antiperspirantul mareste sansa de a dezvolta cancer mamar

Realitate: Societatea de Cancer Americana inlatura acest mit, dar admite ca sunt necesare mai multe cercetari. Un studiu mic a gasit, totusi, anumite urme de parabeni la tumorile de cancer la sani.

Parabenii, folositi ca, adeseori, conservanti in unele antiperspirante, au proprietati slabe precum estrogenul, dar studiul in cauza nu a gasit vreo conexiune cauza-si-efect intre parabeni si cancerul la sani si nici nu a identificat sursa parabenilor gasita in tumori.

Mit 8: Femeile cu sanii mici au sanse mai mici sa dezvolte cancer mamar

Realitate: Nu exista nici o legatura intre marimea sanilor cu riscul de a dezvolta cancer mamar. Sanii foarte mari pot fi mai greu de examinati fata de cei mici, cu examinarile standard – si chiar cu mamografiile si testul de imagistica prin rezonanta magnetica. Dar toate femeile, indiferent de marimea sanilor, ar trebui sa efectueze, ca o rutina, teste si examinari.

Mit 9: Cancerul la sani vine intotdeauna in forma unui nodul

Realitate: Un nodul poate indica, uneori, cancerul la sani (sau una dintre multitudinile de conditii benigne la sani), dar femeile ar trebui, de asemeni, sa fie in alerta cu privire la alte tipuri de schimbari care pot fi un semn al cancerului. Aceste schimbari pot fi reprezentate prin umflaturi, neregularitati sau iritari la nivelul pielii, dureri la sani sau la mameloane, retractia mameloanelor (se duc spre interior), roseata, scuame si cruste sau o subtiere a mameloanelor sau a pielii de la sani sau o scurgere (altceva in afara de lapte).

Cancerul la sani poate, de asemeni, sa se raspandeasca spre axila ganglionilor limfatici si poate cauza umflaturi in acea zona, inainte ca tumoarea din sani sa fie indeajuns de mare sa poate fi palpabila. Pe de alta parte, o mamografie poate detecta cancerul la sani care nu prezinta vreun simptom.

Puteti citi aici mai multe despre cum sa efectuati singura o autoexaminare a aanilor.

Mit 10: Nu poti dezvolta cancer la sani dupa o masectomie

Realitate: Unele femeii dezvolta cancer la sani dupa o masectomie, uneori in locul cicatricei. Sau este posibil sa se fi raspandit cancerul original. La femeile care sufera de un risc mare de aparitie a cancerului, care au suferit de a o inlaturare a unui san ca o metoda profilactica sau de prevenire, exista, inca, o sansa, desi mica, de a dezvolta cancer la sani. Dupa o masectomie profilactica, riscul unei femei de a dezvolta cancer mamar este redus, in medie, cu 90%.

Mit 11: Istoria medicala a tatalui, cu privire la cancerul mamar, nu iti afecteaza sansele, la fel de mult ca cea a mamei

Realitate: Istoria medicala a tatalui de cancer la sani este la fel de importanta precum cea a mamei. Dar pentru a afla despre riscul asociat cu tatal, trebuie sa te uiti, in principal, la femei; in timp ce barbatii fac si ei, uneori, cancer la san, femeile sunt cele mai vulnerabile. Tipurile de cancer asociate la barbati (cum ar fi cel de prostata sau de colon cu debut timpuriu) pe fiecare dintre parti sunt, de asemeni, un factor important, pentru a face o evaluare a intregului arbore genealogic.

Mit 12: Cafeina cauzeaza cancer la sani

Realitate: Nu a fost gasita nici o asociere intre consumul de cafea si cancerul la sani; de fapt, unele cercetari sugereaza ca, uneori, cofeina poate chiar scadea acest risc. Totusi, pana acum, nu se stie daca durerile de piept au vreo legatura cu privire la cofeina.